Modern, endüstriyel, klasik, rustik ve daha bir sürü dekorasyon stili… Peki, sizin dekorasyon stiliniz hangisi? Ev dekorasyon tarzları arasında kişisel zevkinizi en iyi yansıtan stilin ne olduğunu henüz bilmiyorsanız, dekorasyona nereden başlayacağınızı da bilmiyorsunuz demektir. Ev dekorasyonu öncesinde yapmanız gereken ilk şey sizi ve zevkinizi en iyi yansıtan dekorasyon tarzını keşfetmek olmalıdır.
İnsanlar evlerini genellikle gelişigüzel bir şekilde dekore etmeye çalışırlar. Ancak dekorasyona başlamadan önce kişisel dekorasyon tarzınızı tanımlamak, eviniz için daha hızlı ve doğru seçimler yapmanızı sağlar. Ev dekorasyon tarzları arasından, hangi dekorasyon stili sizin için en uygun bulması zor olabilir. Üstelik tasarım stillerinden bazılarının birkaç farklı tarzın karışımından oluşması da epey kafa karıştırıcıdır.
Bu sebeple, ev dekorasyonu öncesi bu yazıyı okumanız iç mekan tasarımı için harika bir başlangıç noktası olacaktır. Dekorasyon stilinizi keşfetmeye ve bolca ilham almaya hazırsanız sorularımıza başlayalım!
Not: Yazımızı okurken beğendiğiniz ev dekorasyon tarzları ile ilgili küçük notlar almayı unutmayın. 😉
Soru 1: Geçmiş mi, şimdi mi?
Eğer geçmişe karşı özel bir ilginiz varsa, aşağıdaki ev dekorasyon tarzları size uyabilir;
Klasik Tarz Ev Dekorasyonu:
Eğer geçmişin ihtişamlı havasından hoşlanıyorsanız, şık çizgileri ve geleneksel detayları ile klasik bir dekorasyon sizin için uygun olacaktır. Kornişler, kemerler, sütunlar, süslemeli tavanlar, mermer şömineler, oymalı mobilyalar, yaldızlı ve desenli kumaşlar klasik tarzın önemli detaylarını oluşturur. Düğmeli parlak döşemeler, saten ve ipek kumaşlar, altın işlemeli aksesuarlar bu tarzı tamamlar. Klasik dekorasyonda kaliteli malzemeler kullanılması önemlidir, dolayısıyla uygulaması pahalı bir stildir.
Geleneksel Tarz Ev Dekorasyonu:
Geleneksel dekorasyon ile zamanda yolculuğa çıkabilirsiniz. Geleneksel dekorasyon; antikalar, klasik sanat eserleri, tarihsel değeri olan tasarım öğelerini sevenler için mükemmel bir stildir. Bu tarz evlerde ağır ve görkemli mobilyalar kullanılır. Koltuk döşemesi ve ev tekstili olarak genellikle deri, kadife ve ipek kumaşlar tercih edilir. Şamdanlar, avizeler, vazolar, dekoratif yastıklar, aynalar, aplikler ve kitap koleksiyonları geleneksel tarzın diğer önemli detaylarıdır. Ek olarak, geleneksel tasarımda simetri çok önemlidir. Dolayısıyla mobilya ve aksesuarlar gibi hemen her şeyi çift olarak kullanmalısınız.
Romantik Dekorasyon Tarzı:
18. yüzyılın etkilerini taşıyan romantik ev dekorasyonu ile ruhunuzun inceliğini ve hislerinizin derinliğini evinize yansıtabilirsiniz. Mobilyalarda ve hemen her yerde kullanılan beyaz, krem, bej, pembe ve mavi gibi açık tonlar, ortamda beyaz ve naif bir atmosfer oluşturur. Beyaza boyanmış antika mobilyalar ve vintage parçalar bu stili besleyen diğer öğelerdir. Mis kokulu çiçekler, büyükanne mirası gibi duran bir abajur, dantel ya da tül perdeler ve diğer romantik aksesuarlarla mekanınızın aurasını tamamlayabilir, romantik kişiliğinizi evinize de yansıtabilirsiniz.
Eğer şimdiki zamanı tercih ediyorsanız, kendinizi bu ev dekorasyon stillerine daha yakın hissedebilirsiniz;
Modern Ev Dekorasyonu:
Modern dekorasyon stili, mobilyalar dahil her öğede sadeliği yansıtır. Kullanılan basit geometrik formlar ile kişiye rahatlatıcı ve sakinleştirici bir duygu verir. Düzgün çizgileri olan, düzenli, sanatsal zarafete sahip, sade alanlardan hoşlanıyorsanız bu stil sizin için uygun olacaktır. Ayrıca temiz çizgiler ve minimalizm, günümüzün en iyi tasarım trendlerinin anahtarı niteliğindedir. Modern stili tanımlamak için yaygın olarak kullanılan diğer bir kelime ise şıklıktır. Tabii burada kastedilen, süslü tasarımları veya abartılı aksesuarları olmayan sade bir şıklıktır.
Modern dekorasyon stilini kendinize yakın mı buldunuz? Bu tarz hakkında daha fazla bilgi almak ve modern dekorasyon örneklerini incelemek için aşağıdaki linke tıklayınız!
Çağdaş Dekorasyon Tarzı:
Modern ve çağdaş, sıkça karıştırılan iki dekorasyon stilidir. İkisinde de basitlik ve sadelik ön plandadır. Ancak çağdaş dekorasyon stili modernden farklıdır, çünkü çağdaş stil içinde bulunulan zamana ait tasarımları tanımlar. Ayrıca mobilyalarda yumuşak, yuvarlak hatlı, akıcı ve kıvrımlı çizgiler kullanılır. Modern tasarımda ise hatlar keskin köşeli olmalıdır. Çağdaş tarzda, nötr parçalar ile cesur renkler bir arada kullanılabilir. Doğal tonlar, siyah ve beyaz sıklıkla kullanılır. Bütün bir alanı doldurmak yerine boşluklara önem verilir.
Hip Dekorasyon Tarzı:
Kelime anlamında da olduğu gibi hip dekorasyon stili; modern, güncel, modayı takip eden kişilere hitap etmektedir. Bu stilde, yaşadığınız dönemden aldığınız enerji ve ilhamı kendi filtrenizden geçirerek seçimler yapmalısınız. Yaşadığınız kentin dekoratif uygulamaları, sanatsal gelişmeleri, etrafınızdan aldığınız enerji ve ilham ile kişisel dekorasyon zevkinizi yaşadığınız mekana yansıtabilirsiniz.
Soru 2: Rengarenk mi, nötr tonlar mı?
Eğer canlı renkler kullanmaktan korkmuyorsanız, buradaki ev dekorasyon tarzları tam size göre;
Bohem Tarz Ev Dekorasyonu:
Bohem dekorasyon stilinde genellikle sıcak toprak renkleri kullanılır. Bununla birlikte; kahverengi, altın sarısı, elektrik mavisi, ateş turuncusu, mor ve diğer mücevher tonları da aksesuar ve kilimlerde bir araya gelir. Bohem tarza sahip mükemmel bir dekorasyonun sırrı, doğru sıcak renkleri birleştirmede yatmaktadır. Ancak bu stilde, beyaz ve diğer nötr renkler için yer olmadığını hatırlamak zorundayız. Evinizi bohem tarzda dekore ederken bol miktarda deseni bir arada kullanmaya hazır olmalısınız. Tüm bunları yaparken, basit formlardan uzaklaşmamaya ve birbirine yakın renklerde desenler kullanmaya dikkat edin.
Bohem dekorasyon stilini kendinize yakın mı buldunuz? Bohem tarz hakkında daha fazla bilgi almak ve bohem ev dekorasyonu örneklerini incelemek için aşağıdaki linke tıklayınız!
Eklektik Dekorasyon Tarzı:
Eklektik dekorasyon stili farklı renk, desen, parça, stil, doku ve hatta farklı döneme ait olan bileşenlerin dengesi ve uyumuna dayanır. Bu stilde, kendi yaratıcılığınızı kullanarak kişisel zevkinize uygun renk kombinasyonları oluşturabilirsiniz. Buradaki püf nokta, seçtiğiniz bir rengi tasarımınız boyunca birleştirici bir faktör olarak kullanmalısınız. Renginiz ister zeytin yeşili isterse kirli sarı olsun, dekorasyon yaparken tutarlı bir görünüm için sürekli olarak ona dönün. Diğer önemli nokta ise, kullandığınız duvar boyasını taklit etmeye çalışmayın. Kendi renk paletinizi oluşturun. Sevdiğiniz renkleri bir tahta parçası üzerine boyayarak, alışveriş yaparken referans olarak kullanabilirsiniz.
Geleneksel Dekorasyon Stili:
Ahşabın koyu tonlarını ve zengin renkleri seviyorsanız, bu sizin için doğru bir stil olabilir. Geleneksel mekanlarda nötr renklerde duvarlar kullanmak, rengarenk mobilyaları ve sanat eserlerini öne çıkaran bir zemin oluşturur. Kırmızı, kahverengi, yeşil ve sıcak mücevher tonları; geleneksel tarz dekorasyon için kullanılan popüler renklerdir. Bu iddialı renklerin nötr duvarlarla birleşimi; zenginliği çağrıştıran, aynı zamanda sıcak ve davetkar bir ambiyans yaratır. Ayrıca geleneksel stili yansıtan çiçekli, paisley, damask, çizgili ve ekose desenler; koltuk döşemesi, perde ve kırlent gibi ev tekstilleri için ideal desenlerdir.
Eğer pastel veya nötr tonlardan hoşlanıyorsanız, şunları tercih edebilirsiniz;
Modern Ev Dekorasyon Stili:
Modern dekorasyonda genellikle tek bir renk ve onun tonları kullanılır. Ek olarak metal, cam ve çelik gibi modern materyallerin de kullanıldığı modern stilde; çok fazla renk, mobilya ve aksesuara yer yoktur.
İskandinav Tarz Ev Dekorasyonu:
İskandinav tarzı dekorasyonun renk paletinde beyaz ve grinin tonları yer alır. Dekorasyonu patlatmak için bazen pembe ve mavinin yumuşak tonları da kullanılabilir. Bu stilde basitlik ve sadelik önemlidir. İnce perdeler hatta perdesiz pencereler, takım olarak değil ayrı parçalardan oluşan sade mobilyalar, siyah veya beyaz çerçeveli tablolar İskandinav tarzı dekorasyonun diğer özellikleridir.
İskandinav tarzı dekorasyonu kendinize yakın mı buldunuz? Bu tarz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve örnekleri incelemek için aşağıdaki linke tıklayınız!
Coastal(Sahil Evi) Tarzı Dekorasyon:
‘Coastal’ kelimesi İngilizcede ‘sahil şeridi’ anlamına gelir ; coastal dekorasyon stili ise sahil alanlarının ikonik görünümünü yansıtmaktadır. Bu stilin temel özellikleri arasında, coastal tarzın hafif ve havadar renk paletini oluşturan, mavi ve yeşille eşleştirilmiş nötr tonlar yer almaktadır. Mobilyalar genellikle beyaz veya bej renktedir. Dekorasyonda kullanılan ahşap objeler ve aksesuarlarda denizden ilham alınmaktadır.
Soru 3: Sadelik mi, gösteriş mi?
“Az çoktur” felsefesinin hayranı iseniz, bunları beğenebilirsiniz;
Minimalist Ev Dekorasyonu:
Minimalist mekanlar, temiz ve steril bir izlenim verir. Mobilyalar basit ve akıcıdır. Aksesuar ve dekorda hiçbir şey abartılı veya gösterişli değildir. Minimalist tasarımda işlevi olmayan hiçbir eşyanın yeri yoktur. Bu stil için modern tasarımın en basitleştirilmiş halidir diyebiliriz.
Modern Dekorasyon Stili:
Modern dekorasyonlarda; temiz ve keskin formlar, basit bir renk paleti ve metal, cam, çelik gibi modern malzemeler kullanılır. Minimalizm kavramını da içeren modern stilde çok fazla aksesuar ve karmaşa bulunmaz. Mekanda boşluk hissine önem verilir.
İskandinav Tarzı Dekorasyon:
İskandinav ülkelerinde, kültürel olarak yaşamın sadeliğine saygı duyulmaktadır. Bu durum iç mekan tasarımlarına da yansımıştır. İskandinav mobilya tasarımları, basit ve sade olmasına rağmen genellikle bir sanat eseri görünümündedir. İskandinav tarzı dekorasyonda beyazın tonları ve ahşap gibi doğal unsurların yanı sıra aksesuar olarak hasır ve kürk gibi gene doğadan parçalar kullanılır.
Eğer minimalizm sizin için yetersizse, aşağıya bir göz atın;
Eklektik Dekorasyon Stili:
Eklektik dekorasyon stili için farklı dokular, dönemler, stiller, trendler ve renklerin bir karışımı ve dengesi denilebilir. Bununla birlikte, iyi tasarlanmış eklektik bir mekan ile rastgele döşenmiş kaotik bir mekan arasında ince bir çizgi olduğunu unutmamak gerekir.
Geleneksel Dekorasyon Stili:
Geleneksel dekorasyon stili; klasik detaylar, görkemli mobilyalar ve bol miktarda aksesuar barındırır. Geleneksel tarzdaki evler genellikle; ahşabın koyu tonları, zengin bir renk paleti, çeşitli dokular ve yumuşak hatlar içermektedir. Ayrıca çeşitli desen ve dokudaki ayrıntılı ve süslü detaylar ile aile yadigarı ya da yaşanmışlığı olan aksesuarlara da geleneksel stilde sıklıkla rastlanır. Bu stil insana bir tür sıcaklık ve samimiyet duygusu verir.
Country(Kır Evi) Tarzı Dekorasyon:
Altın, kırmızı ve sarı tonlarında sıcak renkler ve süslemeli ahşap mobilyalar; bir kır evini andıran country dekorasyon stilinin özellikleri arasındadır. Ayrıca süslü porselen tabaklar, ağır kumaşlar ve yatak örtüleri; bu stili yansıtan diğer detaylardır.
Country tarzı dekorasyon stilini kendinize yakın mı buldunuz? Bu tarz ile ilgili daha fazla bilgi almak ve Country dekorasyon örneklerini incelemek için Country Ev Dekorasyonu hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz…
Soru 4: Şehir hayatı mı, kırsalda yaşam mı?
Metropol hayatı sizin için cazipse, şunları tercih edebilirsiniz;
Modern Dekorasyon Tarzı:
Kentler, modern tasarımın ve yeni fikirlerin merkezleridir. Modern dekorasyon stili ise hızlı kent yaşamı ve yorgun metropol insanı için dinlendirici, sade ve pratik bir dekorasyon seçeneğidir. Siz de evinizde yepyeni, modern ve rafine parçalar kullanarak hayatınızı kolaylaştıran, fonksiyonel ve sade bir tasarım yapabilirsiniz.
Endüstriyel Tarz Dekorasyon:
Endüstriyel dekorasyon stili, adından da anlaşılacağı üzere depo ve fabrika gibi sanayi yapılarından ilham alan bir dekorasyon tarzıdır. Mekanda soğuk ve bitmemiş bir hava hakimdir. Boyanmamış tuğla ve metal, cilalanmamış ahşap gibi ham(masif) yapı malzemeleri ve açıkta bırakılan tesisat boruları endüstriyel tarzın temel özelliklerindendir. Bunların yanı sıra loft tarzı yüksek tavanlar, az sayıda fonksiyonel mobilya ve sarkan metal aydınlatmalar da endüstriyel stilde sıklıkla görülür.
İskandinav Dekorasyon Stili:
İskandinav dekorasyon stili soğuk ve yalın görüntüsü ile modern tasarımı çağrıştırmaktadır. Doğal aydınlatma, az aksesuar, doğal malzemeler ve fonksiyonel mobilyalar İskandinav dekorasyon tarzının karakteristik özellikleridir.
Kırsal hayatı tercih edenlerdenseniz, şunlara bakabilirsiniz;
Rustik Tarz Dekorasyon:
Adından da anlaşılacağı gibi bu stil, adeta bir orman kulübesinden ilham alır. Doğadan esinlenilen bu dekorasyon tarzında, ahşap ve taş gibi doğal ve ham malzemeler sıklıkla kullanılır. Ayrıca dış mekan aksesuarları, ahşap kirişler, süslenmiş tonozlu tavanlar gibi diğer özelliklerle mekanda sıcak ve samimi bir köy evi hissi yaratılmaktadır.
Coastal(Sahil Evi) Dekorasyon Stili:
Coastal dekorasyon stili sahil kasabalarındaki yazlık mekan havasından hoşlananlar için iyi bir seçimdir. Minderler, büyük pencereler, beyaz kanepeler, beyaz boyalı ahşap ile mavi beyaz çizgili desenler klasik bir Coastal tarzı dekorasyonun temel özellikleridir. Amaç, plajdan ve denizden ilham alan rahat ve konforlu bir ortam yaratmaktır.
Country Dekorasyon Stili:
Country dekorasyon stilinde ise çiftlik evlerinden ilham alınmaktadır. Sıcak toprak tonları ve süslemeli ahşap mobilyalar bu dekorasyonda sıklıkla kullanılır. Pamuk, keten ve yünlü kumaşlar ile toprak ve seramik aksesuarlar ise bu stilin tamamlayıcılarıdır.
Bu yazıda, günümüzde en yaygın kullanılan ve en çok bilinen ev dekorasyon tarzları hakkında bilgi verdik. Umarız, bahsettiğimiz ev dekorasyon tarzları arasında kendinizi en iyi yansıtan dekorasyon tarzını bulabilmişsinizdir. Dekorasyon ve ev dekorasyonu ile ilgili diğer konularda ilham almak için sayfalarımızı ziyaret etmeyi unutmayın! 🙂