Modern dekorasyon nedir? A’dan Z’ye modern dekorasyon rehberi. Modern mobilya, aksesuar, perde ve aydınlatma seçimi...
Yeni, sade ve düzenli bir mekanı, eşyayı, mobilya veya aksesuarı tarif ederken “modern” kelimesi çok fazla kullanılmaktadır. Peki, gündelik hayatta oldukça sık kullanılan bu terimin anlamını gerçekten biliyor musunuz? Bu yazımızda, A’dan Z’ye aradığınız her şeyi bulabileceğiniz kapsamlı bir modern dekorasyon rehberi hazırladık. Öncesinde ise kısaca modern dekorasyon tarihi ile modern ve çağdaş dekorasyon arasındaki farklardan bahsettik. Peki, bir profesyonel gibi gerçekten “Modern” bir dekorasyon yapmaya hazır mısınız? İşte, modern dekorasyon ve 18 temel özelliği…
Not: Modern dekorasyon stilini keşfetmeden önce kendi dekorasyon tarzınızı keşfetmek için aşağıdaki yazımızı okumayı unutmayın! 🙂
Modern Dekorasyon Nedir?
Modern Dekorasyon Tarihi
Modern dekorasyon stili, 20. yüzyılın başlarında doğmuş bir tasarım hareketine dayanmaktadır. Alman ve İskandinav tasarımının kökleri ile ortaya çıkmıştır. Modernizm; gotik, rönesans ve viktorya dönemlerinin gösterişli ve abartılı süslemelerine karşıt olarak; temiz hatlara sahip, sade ve düzenli tasarımlar ortaya çıkarmıştır. Temel olarak, form işlevi izler. Evinizdeki her şeyin bir varoluş amacı olmalıdır. Modern dekorasyon tarzında faydası olmayan hiç bir eşya ve detaya yer verilmez.
Modernizm, makinelerin kitlelere uygun fiyatlı konut ve mobilya çözümleri sunma yeteneğinden yararlandı. Modernizm hareketi; bilinçli mimari, iç mekan tasarımları, mobilyalar ve sanat eserleri yarattı.
Natalie Myers
Modern tasarım hareketi 1930’larda zirveye ulaşmış, daha sonra yerini modernizmin türevleri olan orta yüzyıl ve postmodern dekorasyon stillerine bırakmıştır. Ancak bugün hala modernizm felsefesi devam etmektedir. Özellikle mimari alanda modern tasarım öğeleri birçok çağdaş evin temelini oluşturur.
Çağdaş Dekorasyon ve Modern Dekorasyon Arasındaki Farklar
Çağdaş dekorasyon ve modern dekorasyon sürekli karıştırılan iki dekorasyon stilidir. İkisinde de basitlik ve sadelik ön plandadır. Aralarındaki temel farkların en önemlisi yaştır. Çağdaş tasarım bugüne ait, yeni ve yenilikçi olanı ifade ederken; modern tasarım, tasarım tarihindeki belirli bir dönemi ifade etmektedir. Günümüzde mimarlar ve iç mimarlar çağdaş tasarımlarda modern unsurlara da yer vermektedir. Bu modernizmin günümüze uyarlanması gibi görünse de 20. yüzyılın modern tasarım hareketi ile karıştırılmamalıdır.
Aralarındaki temel farklılıklardan bazıları şunlardır:
- Çağdaş tarz belirli bir çağdan doğmaz. Günceldir, zaman ilerledikçe değişir ve modern unsurları içine dahil edebilir.
- Çağdaş mobilyalar eğrisel ve heykelsi formlara sahiptir. Modern tasarımda ise hatlar keskin köşeli olmalıdır.
- Çağdaş dekorasyonda siyah ve beyaz kontrastlığı ile canlı renkler kullanılır; modern dekorasyonda ise doğal ve nötr renkler kullanılmaktadır.
- Çağdaş parçalar sadece dekoratif olabilirken, modern parçalar bir işleve sahip olmalıdır.
Modern Dekorasyon Fikirleri
1. Modern Dekorasyon Tarzının Özellikleri
Basit ve Temiz Çizgiler
Modern mimari tasarımlarda olduğu gibi modern dekorasyon stili de basit ve temiz çizgileri ile ön plana çıkmaktadır. Modern iç mekan tasarımında mobilya, aksesuar ve aydınlatma gibi tüm detaylarda yatay ve dikey çizgiler hakimdir. Modern mekanlarda eğrisel detaylar çok fazla görülmez. Açıkta bırakılan kolon ve kirişler, modern stilin öne çıkan detayları arasındadır.
Düzenli ve Sade
Modern dekorasyon için diğer önemli kural sadeliktir. Modern mimarlık tarihinin önemli isimlerinden Mies Van Der Rohe’ın ünlü ” Az çoktur ” felsefesi modern dekorasyon için de geçerlidir. Bu yüzden eğer evinizi modern stilde dekore etmek istiyorsanız, biblolar gibi hiçbir işe yaramayan gereksiz eşyaları ortadan kaldırarak işe başlamalısınız.
Modernizm bu açıdan minimalizm ile kesişmektedir. Her iki dekorasyon stilinde de sadelik ve işlevsellik ön plandadır. Form her zaman işlevi izler. Mobilya, aksesuar ve dekorda hiçbir şey abartılı veya gösterişli değildir. Ayrıca tüm eşyalar bir düzen içerisindedir. Vazo, tablo, kırlent, halı ve battaniye gibi aksesuarlar minimumda kullanılır. Kitaplar ve elektronik eşyalar kapalı dolaplar içerisine gizlenerek görsel karmaşadan uzak durulur.
Açık Konsept Kat Planı
Modern ev tasarımları genellikle açık kat planı şeklinde yapılır. Oturma alanı, yemek alanı, mutfak ve bazen antre bir arada yer alır. Yaşam alanlarında bölücü duvarların kullanılmaması görsel süreklilik, doğal ışık ve hava sirkülasyonu sağlar. Açık planlı bir yaşam alanını organize ederken, kullanılan renk paleti ve aksesuar miktarı çok önemlidir. Modern dekorasyondaki düzen ve sadelik bu açıdan gereklidir.
Eğer siz de açık planlı bir yaşam alanı tasarlamak istiyorsanız; duvarlar yerine konsol, koltuk, çift taraflı kitaplık ve ada mutfak tezgahı gibi mobilyalarla alanları ayırarak tanımlı hale getirebilirsiniz.
Endüstriyel Elemanlar
Beton, çelik ve camın yapı malzemesi olarak kullanılmaya başlaması modern mimarinin doğuşu oldu. Bu nedenle modern dekorasyon içerisinde beton, demir ve çelik gibi endüstriyel detaylar kullanarak modernizmin özüne olan saygınızı yaşadığınız ortama yansıtabilirsiniz. 🙂
2. Modern Mobilya Özellikleri
Basit ve Fonksiyonel
Modern bir dekorasyon için “modern mobilyalar” tercih etmelisiniz. Modern bir mobilyanın en önemli özelliği basit ve fonksiyonel olmasıdır. Modern tarzdaki evlerde genellikle temiz hatlara sahip yatay mobilyalar görürsünüz. Bir mobilyanın rahat olması için illa büyük ve kaba olması gerekmez. Aksine yeterli büyüklükte ve uygun formda koltuklar genellikle daha rahat ve kullanışlıdır. Üstelik modern mobilyalar sade ve temiz hatları ile çok daha şık ve zarif görünür.
Modenizm hareketi ile el oyması detaylara sahip mobilyalar yerini, üretimi kolay fabrikasyon mobilyalara bıraktı. Modern bir dekorasyon için pürüzsüz bir yüzeye ve minimum süslemeye sahip mobilyalar tercih etmelisiniz. Ayrıca düz kumaşlı mobilyalar kullanmalı, iddialı desen ve baskılardan kaçınmalısınız.
Doğal Malzemeler ve Toprak Tonları
Beyaz, gri, bej ve hatta siyahın bazı tonları modern tasarımın ana renk paletidir. Koyu renkler nötrleri kırmaya yardımcı olmak için az miktarda kullanılır. Modern mekanlar denilince akla ilk gri tonları gelse de bu senenin modası olan toprak renkleri ile daha yumuşak ve rahatlatıcı bir ortam yaratabilirsiniz. Daha da iyisi gri ve kahve tonlarını bir arada kullanarak nötr bir şıklık elde edebilirsiniz.
Modern tasarım doğal malzemelere büyük önem verir, bu modern mobilyalar için de geçerlidir. Modern mobilyalar genellikle boyasız ahşap, deri, çelik, krom veya cam gibi malzemelerden yapılmaktadır.
Köşeli Geometrik Formlar
Modern dekorasyon, mobilyalar dahil her öğede sadeliği yansıtır. Modern mobilyalarda hatlar keskin köşeli ve geometrik olmalıdır. Modern tasarımlarda kullanılan basit geometrik formlar, kişiye rahatlatıcı ve sakinleştirici bir his verir. Düzgün çizgileri olan, sade ve şık mobilyalardan hoşlanıyorsanız modern dekorasyon stili sizi yansıtıyor demektir.
İkonik Mobilyalar
Modernizm döneminde mobilya üretimi için yeni malzemeler kullanılmaya başlandı. El oyması ahşabın yerini çelik, kontrplak ve plastik aldı. Amaç, sade ve işlevsel bir estetik yaratmaktı. Modern tasarımın en büyük sembollerinden biri, 1925 yılında geliştirilen ve mobilya tasarımına yaklaşımı kökten değiştiren, boru şeklindeki çelikten yapılan “Wassily Chair” isimli sandalye oldu.
20. yüzyılın modern mobilya tasarımları günümüzde de popülaritesini sürdürmeye devam ediyor. Modernizmin sembolü olan “Less is more” sözünün sahibi Mies Van Der Rohe tarafından tasarlanan “Barcelona Chair” gibi dönemin ünlü mobilyaları modern mekan tasarımlarında sıklıkla kullanılmaktadır. İsimlerini bilmiyor olsanız bile muhtemelen bu ikonik mobilyalar ile daha önce karşılaşmışsınızdır. Siz de “Wassily Chair”, “Barcelona Chair” veya “Tulip Chair” gibi ikonik koltuklardan birine, evinizde veya ofisinizde yer vererek modernizmin havalı bir imzasını atabilirsiniz.
Görünmez Depolama Alanları
Modern dekorasyon için en önemli kurallardan bir diğeri ise mümkün olan her şeyi saklamaktır. Her ne kadar gereksiz eşya ve aksesuardan uzak dursanız da her evde ihtiyaçtan kaynaklı bir eşya kalabalığı mutlaka vardır. İşte, modern dekorasyon için biraz da ıvır zıvır eşyaları saklama sanatıdır diyebiliriz. 🙂
Modernizmin teknolojiyi sevdiği doğru ama bu onları sergilemek anlamına gelmemeli. Modern dekorasyon için elektronik cihazlarınızı ve diğer eşyalarınızı kapalı dolaplar içerisinde veya küçük bir depolama odasında gizlemelisiniz. Ayrıca açık rafları minimumda tutmaya, dolap ve çekmecelerde iddialı kulplar kullanmamaya çalışın.
4. Modern Aksesuarlar
Modern Sanat Eserleri ve Soyut Tablolar
Modern sanat, modası geçmiş geleneklere tepki olarak ve sanayileşmiş bir toplumun büyümesi sonucu ortaya çıkmıştır. Modernist sanatçılar, klasik ve idealist gerçekçilik görüşünü reddederek, canlı renklerle ve olası olmayan şekillerde etkileyici sanat eserleri yaratmaya karar verdiler. Böylece soyut sanat, kübizm ve fovizm gibi modernist sanat akımları ortaya çıktı.
Modern dekorasyon içerisinde en çok kullanılan aksesuarlar arasında; çerçevesiz büyük modern tablolar ve soyut heykeller yer alır. Duvarlar doldurulmaya çalışılmaz, dolayısıyla galeri tarzı duvar düzenlemesi yapılmamalıdır. Eserlerde basit bir estetik aranmalıdır.
Metal Kullanımı
Modern dekorasyon içerisinde geleneksel ferforje tarzı klasik metaller yerine pürüzsüz ve cilalı metaller kullanılır. Modern tasarımın en sevdiği metaller krom ve paslanmaz çeliktir. Krom veya paslanmaz çelik, masa sandalye ayakları ve koltuk çerçevesi gibi modern mobilya tasarımlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca musluk, kapı tokmağı, dolap kulpları, aydınlatma, aksesuar ve korkuluklarda da yaygın olarak krom kullanılmaktadır. Modern mutfak tasarımlarında paslanmaz çelik cihazlar ile kromun birlikteliğini görebiliriz. Kısacası parlak ve yeni görüntüsüyle krom, modern dekorasyonun anahtar öğelerinden biridir.
Geometrik Desenler
Modern iç mekan tasarımlarında geometrik desenlerin yapısından ve tekrarından yararlanılır. Çünkü modern geometrik desenler, çevrelerine düzen getirme eğilimindedir. Modern dekorasyon içerisinde geometrik desenler kullanmak için bir çok seçenek bulunur. Örneğin; halı, tablo, tekstil ürünleri, mobilya ve duvar kağıdı gibi.
Vurgu Rengi
Modern tarz dekorasyonda genellikle nötr renkler ile siyah ve beyazın tonları kullanılır. Nötr renklerin tek düzeliğini kırmak için ise ana renkler(sarı, kırmızı, mavi) eklenebilir. Canlı renkler mekana enerji katar ve odak noktaları yaratır. Ancak bu renkler az miktarda kullanılmalı, asla duvar gibi geniş alanlarda kullanılmamalıdır. Modern dekorasyon içerisinde canlı bir rengi kırlentlerde, halıda, tek bir mobilya parçasında ve aksesuarlarda kullanabilirsiniz.
Modern Bitkiler
Canlı bitkiler kullanma fikri sadece modern dekorasyon için geçerli değil tabi. Ancak seçeceğiniz bitkilerde ve kullandığınız saksı ve vazolarda modern stilinizi yansıtabilirsiniz. Örneğin, keskin hatlara sahip, siyah veya krom saksılar içerisinde devetabanı, benjamin ve kauçuk gibi yapraklı bitkiler, orkideler, sukulent ve kaktüsler modern bir dekorasyon için ideal seçimlerdir.
3. Modern Perde
Büyük Pencereler ve Doğal Işık
Modern teknolojinin imkan tanıdığı, kesintisiz devam eden büyük pencereler, en önemli modern mimari özellikleri arasındadır. Dolayısıyla modern iç mekanların da önemli bir özelliği haline gelmiştir. Modern dekorasyon için doğal ışık çok önemlidir. Açık planlı mekanlar ve ince profilli geniş pencere sistemleri ile doğal ışıktan maksimumda faydalanılmaktadır.
Eğer büyük pencereler yaptırmak gibi bir imkanınız bulunmuyorsa, doğal ışıktan maksimumda faydalanmak için doğru perde seçimi yapmalısınız. Ağır perdelerin bir zamanlar dekorasyonda zenginlik ve lüks sembolü olduğunu düşünürsek, modern mimarinin bunun tam karşısında olduğunu tahmin edebiliriz. Modern dekorasyonda genellikle perde kullanılmaz, ihtiyaç varsa nötr renklerde desensiz ve ince kumaşlar veya stor gibi daha modern seçenekler tercih edilmelidir.
5. Modern Aydınlatma
Soyut Aydınlatma Elemanları
Dekorasyonun diğer elemanları gibi aydınlatma konusunda da son derece modern tasarımlar bulunmaktadır. Eğer modern tarzda bir dekorasyon yapmayı düşünüyorsanız, her biri sanat eseri niteliğindeki modern aydınlatma tasarımlarına yer vermeyi unutmayın. Soyut, minimalist ve heykelsi bu aydınlatmalar, ortama sofistike ve lüks bir dokunuş katmak için idealdir.
Led ve Spotlar
Duvar içerisindeki nişlere, panel arkasına veya duvar köşelerine yerleştirilen led ve spot aydınlatma elemanları da modern aydınlatma seçenekleri arasındadır. Genellikle sıcak renklerde ve düşük seviyeli olan bu aydınlatma modeli ile akşamları oturma odanızda sakin ve rahatlatıcı bir atmosfer oluşturabilirsiniz.
Bu yazıda, dünyadaki En Popüler Dekorasyon Tarzları arasından modern dekorasyon hakkında bilgi verdik. Dilerseniz Modern Ev Dekorasyonu Örnekleri yazımıza geçerek modern salon, mutfak, banyo, koridor, yemek odası, yatak odası, bebek odası ve duvar dekorasyonu örneklerini inceleyebilir ya da Dekorasyon ve Ev Dekorasyonu ile ilgili farklı konularda ilham almak için sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz! 🙂